Meer over StwSim

Procesplan Rijwegen

De Client

StwSim bootst de Procesleiding-programmatuur van ProRail na. Het belangrijkste onderdeel is natuurlijk het sporenplan, waar de gele lijntjes van de treinen te zien zijn en handmatig rijwegen kunnen worden ingesteld.

Maar ook het Procesplan Rijwegen is aanwezig, inclusief ARI, de Automatische Rijweginstelling. Het Procesplan bevindt zich in een apart venster, en kan met de toets F9 gemakkelijk en snel weergegeven en weer verborgen worden. En wie over twee beeldschermen beschikt, kan het sporenplan op het ene scherm en het procesplan op het andere scherm plaatsen.

Natuurlijk is het ook mogelijk om ARI uit te schakelen, zowel per planregel als per bediengebied.

Net als in het echt zijn er overzichtschermen en detailschermen. Op de detailschermen zijn alle seinen te zien, inclusief seinnummers en wisselnummers. Op het overzichtscherm zijn deze weggelaten, maar door de kleinere schaal past er meer op zodat de gebruiker - de naam zegt het al - meer overzicht heeft.

Prestatie-beoordeling

Score
Prestatie-beoordeling

StwSim geeft de gebruiker een prestatie-beoordeling. Daarin is de punctualiteit van de treinen te zien, de hoeveelheid vertraging die binnen het bediengebied is veroorzaakt, en het aantal treinen dat bij het juiste perron kon stoppen.

Je zult overigens al gauw merken dat een perfecte score niet mogelijk is. Soms komt een trein al met vertraging het bediengebied binnenrijden. Maar ook een te krappe dienstregeling kan vertragingen onvermijdelijk maken.

Dienstregeling-editor

Dienstregeling-editor

StwSim heeft een ingebouwde dienstregeling-editor. Daarmee kunnen dienstregelingen worden gemaakt en worden opgeven wanneer treinen de simulatie moeten komen binnenrijden. Ook is het mogelijk om reeds bij de start van de simulatie treinen op perronsporen te plaatsen.

Dienstregeling-editor Bij een klokvaste dienstregeling kan veel werk worden uitgespaard met de kopieer-functie. Van een treinserie hoeft dan slechts één trein te worden ingevoerd. Alle andere treinen kunnen met een druk op de knop automatisch worden gegenereerd.

Ook de treinnummers van materieelrelaties (keren op tegentrein, treindeel afsplitsen) worden automatisch opgehoogd. Gemak dient de mens!

StwSim Editor

StwSim is een flexibel programma. Het gesimuleerde gebied zit niet in het programma zelf verwerkt, maar is in een apart databestand ondergebracht. Met StwSim Editor kunnen deze databestanden worden geconstrueerd en bewerkt.

StwSim Editor

In dit screenshot is de kern van het programma te zien, namelijk het scherm waarmee rijwegen kunnen worden gemaakt en de relevante eigenschappen van seinen kunnen worden opgegeven. Voorbeelden van zaken die hier kunnen worden ingesteld:

Het maken van een nieuwe simulatie is een uitermate gecompliceerde aangelegenheid - zowel het verzamelen van de benodigde gegevens als het maken van het databestand met de Editor.